Nieuws & Blogs

Binnenkort beschikbaar: emissies vastleggen in Microsoft Dynamics 365 Business Central

Geschreven door Arnold Mauritz | 23 februari 2024

Duurzaamheid is tegenwoordig belangrijker dan ooit te voren. Veel bedrijven hebben daarom behoefte aan het vastleggen van hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid en het kunnen maken van duurzaamheidsrapportages. 
In de nieuwste versie van Microsoft Dynamics 365 Business Central introduceert Microsoft nieuwe functionaliteit die bedrijven in staat stelt hun duurzaamheidsactiviteiten te verzamelen, vast te leggen en erover te rapporteren.


Emissies vastleggen 

In versie 24 van Business Central, die naar verwachting in april uit komt, kunt u emissies vastleggen van koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O) . Deze emissies kunnen op 3 manieren vastgelegd worden: directe emissies, indirecte emissies en indirecte emissies van andere bedrijven. In Business Central legt u deze emissies vast onder scope 1, scope 2 en scope 3.

Directe emissies - scope 1
Directe emissies zijn emissiebronnen uit uw eigen bedrijf. Denk hierbij aan de uitstoot van uw leaseauto’s en de uitstoot van uw productiefaciliteiten.

Indirecte emissies scope 2
Indirecte emissies zijn emissies die voortvloeien uit de opwekking van elektriciteit, warmte of stoom die een organisatie inkoopt en verbruikt. Als een bedrijf bijvoorbeeld elektriciteit koopt van een kolencentrale, is het verantwoordelijk voor de uitstoot die gepaard gaat met de productie van die elektriciteit, ook al stoot het deze niet rechtstreeks uit. Scope 2-emissies worden afzonderlijk gerapporteerd van scope 1-emissies, dit zijn directe emissies uit bronnen die eigendom zijn van of beheerd worden door de organisatie.

Indirecte emissies van andere bedrijven - scope 3
Scope 3-emissies zijn de broeikasgasemissies die plaatsvinden buiten de directe controle van een organisatie.
Dit betreft dus de emissies van leveranciers, klanten en eindgebruikers.

Voorbeelden:

  • De uitstoot bij de productie van grondstoffen of componenten die een bedrijf gebruikt om zijn producten of diensten te maken. Dit is een upstream scope 3-emissie, omdat deze plaatsvindt voordat het bedrijf de materialen of componenten ontvangt.
  • De uitstoot door het gebruik of de verwijdering van een product of dienst die een bedrijf aan zijn klanten verkoopt. Dit is een downstream scope 3-emissie, omdat deze plaatsvindt nadat het bedrijf het product of de dienst heeft geleverd. 
  • De uitstoot van transport, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts (vrachtwagen, trein, vliegtuig enzovoort). 

 

Hoe gaat het in z'n werk?

Voordat wij dieper in de materie duiken, beginnen wij met een schematische weergave. 

 

Rekeningschema Duurzaamheid 

Het rekeningschema duurzaamheid is de basis voor duurzaamheidsrapporten. Het moet worden gedefinieerd met zijn eigen duurzaamheidscategorie en subcategorieën. Weergegeven waarden zijn waarden gebaseerd op duurzaamheidsboekingen.

 

Duurzaamheidscategorieën

De eerste stap in het instellen is het definiëren van duurzaamheidscodes. Aan elke code koppelt u specifieke kenmerken zoals de emissiescope en de berekeningsgrondslag voor emissies. Aan elke categorie koppelt worden één of meerder subcategorieën waarin de uitstootfactor wordt vastgelegd.

 

Duurzaamheidsjournaal  

In het duurzaamheidsjournaal worden de emissies vastgelegd. Dit kan zowel handmatig als ook berekend op basis van GL-boekingen. Het journaal werkt zoals elk ander journaal, je moet gegevens invoeren zoals boekingsdatum, documentnummer, rekening selecteren, rekeningcategorie en rekeningsubcategorie.  

In het onderstaande voorbeeld worden CO2- en CH4-waarden berekend op basis van de ingevoerde afstand voor  
regel 1 en brandstof/ elektriciteit voor regel 2. De berekening is gebaseerd op: 

  • Rekeningcodes waar de berekeningsgrondslag is gedefinieerd.
  • Rekeningsubcategorie waar CO2-, CH4- en N2O-normen worden vermeld.


Wilt u meer weten over duurzaamheidsrapportages in Business Central?

Wij sturen u graag meer informatie toe en wij komen graag met u in gesprek over hoe u uw duurzaamheidsactiviteiten het beste vast kunt leggen.

 

Jaco van der Elst
Senior Consultant