De huidige arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een aanzienlijke krapte. Bedrijven hebben moeite om gekwalificeerd personeel te vinden, wat leidt tot hogere loonkosten en een verhoogde werkdruk voor bestaande medewerkers. Deze situatie dwingt bedrijven om na te denken over alternatieve manieren om hun productiviteit en efficiëntie te waarborgen. Een van de meest effectieve oplossingen is investeren in automatisering en ERP-software

De krapte op de arbeidsmarkt heeft verschillende oorzaken, waaronder vergrijzing, een mismatch tussen vraag en aanbod van vaardigheden, en de nasleep van de COVID-19-pandemie. Deze factoren zorgen ervoor dat bedrijven niet alleen moeite hebben om nieuwe medewerkers aan te trekken, maar ook om hun huidige personeel te behouden. Dit leidt tot hogere kosten en kan de groei en innovatie van bedrijven belemmeren.

 

De rol van automatisering

Automatisering biedt een oplossing voor veel van de uitdagingen die gepaard gaan met arbeidsmarktkrapte. Door repetitieve en tijdrovende taken te automatiseren, kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van menselijke arbeid verminderen. Dit leidt tot een hogere efficiëntie, lagere operationele kosten en een vermindering van menselijke fouten. Bovendien kunnen medewerkers zich richten op meer strategische en waardevollere taken, wat hun werktevredenheid en productiviteit verhoogt.

 

Het belang van ERP software 

Enterprise Resource Planning (ERP) software speelt een cruciale rol in het optimaliseren van bedrijfsprocessen.
ERP-systemen integreren verschillende bedrijfsfuncties, zoals financiën, HR, productie en supply chain management, in één  systeem. Dit zorgt voor betere zichtbaarheid en controle over de bedrijfsvoering, wat essentieel is in tijden van arbeidsmarktkrapte.

Met ERP-software kunnen bedrijven:

  • Efficiëntie Verhogen: Door processen te stroomlijnen en te automatiseren, kunnen bedrijven sneller en efficiënter werken
  • Kosten Beheersen: ERP-systemen helpen bij het identificeren van inefficiënties en het verminderen van operationele kosten
  • Besluitvorming Verbeteren: Dankzij real-time data en analyses kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen
  • Flexibiliteit en Schaalbaarheid: ERP-systemen zijn flexibel en kunnen meegroeien met het bedrijf, wat essentieel is in een dynamische markt.


6 praktische tips!

Benieuwd hoe u op korte en lange termijn tijd terug kunt winnen? Ons nieuwe whitepaper voor projectmatige productiebedrijven biedt praktische tips om tijd te besparen, zelfs met een beperkt personeelsbestand.

We nemen u mee in 6 praktische tips om tijd terug te winnen binnen uw (projectmatig) productiebedrijf. 
We lichten elke tip toe met hoe u dit direct praktisch kunt toepassen en wij vertellen u per tip hoe een geïntegreerd ERP-systeem uw bedrijf echt verder helpt.

Tip 1: Efficiënte tijdsregistratie
De uitdaging binnen ieder project is dat u een sluitende nacalculatie hebt. Om te kunnen factureren en specificeren naar klanten en natuurlijk om zelf inzicht te hebben in uw efficiëntie. 
Zorg dat u dit op orde krijgt. 

Tip 2: Het automatiseren van handmatige bewerkingen
Alle bewerkingen zijn nodig om uw project tot een goed einde te brengen, maar hebt u al eens gekeken of makkelijke bewerkingen geautomatiseerd of anders verdeeld kunnen worden?

Tip 3: Minder handelingen in je werkvoorbereiding
Een goede werkvoorbereiding helpt uw project aan een efficiënt en kwalitatief goed begin en afwikkeling. Het is daarom niet voor niets dat dit een van onze tips is om mee aan de slag te gaan.

Tip 4: Eenvoudig offreren
De tips 1,2 en 3 gaan vooral over het proces zodra u de order van de klant gekregen hebt. Maar er valt ook een hoop tijd te winnen bij het maken van verkoopoffertes. Lees snel verder hoe u die kunt verbeteren.

Tip 5: Overzicht en op tijd bijsturen
Het project is op gang, iedereen is lekker bezig. Na een snel offerte proces was de klant akkoord met jullie voorstel en aanpak. Met een duidelijk inzicht in uw project kunt u op tijd bijsturen op projectbudgetten en meer- of minderwerk. Tip 5 gaat over uw projectbeheer.

Tip 6: De juiste informatie op de werkvloer
Hoe zorgt u ervoor dat uw werkorders voor iedereen altijd duidelijk zijn? Door informatie realtime en digitaal naar de werkvloer te brengen, voorkom u dat u en uw medewerkers naar antwoorden moeten zoeken en tijd verspillen.


AM

Arnold Mauritz
Marketing

 

praktische tips om tijd te besparen productiebedrijf

Download onze tips!

Benieuwd hoe uw productiebedrijf tijd terug gaat winnen?